Pentru precizarea corecta a actiunii vibratiilor asupra organismului uman, trebuie sa luati in considerare simultan doi dintre parametrii mecanici care caracterizeaza expunerea la vibratii, si anume:

  • frecventa si
  • deplasarea, acceleratia sau energia vibratiei.

Vibraţiile sunt prezente în majoritatea mediilor de lucru unde se folosesc echipamente mecanice.
Pentru lucratorul expus la actiunea vibratiilor, o importanta deosebita o reprezinta locul de contact al corpului cu sursa de vibratii. Astfel, avem doua tipuri de vibratii:

a) vibratiile transmise sistemului mana-brat, care sunt transmise de pe suprafețele vibratoare ale obiectelor, cum ar fi:

sculele de mână, prin mâini și brațe, si care genereaza riscuri pentru sanatatea lucratorilor, in special afectiuni vasculare, leziuni osoase sau articulare, afectiuni neurologice sau musculare;

b) vibratiile transmise intregului corp – care sunt transmise corpului unui lucrător de pe suprafețele vibratoare pe care muncitorul stă sau se așează, si care genereaza riscuri pentru sanatatea lucratorilor, in special lombalgie si traumatisme ale coloanei vertebrale.

Limite la expunerea la vibratii

Angajatorul trebuie să se asigure, în măsura posibilului, că lucrătorii nu sunt expuși la vibrații care sa depășeasca limitele specificate in HG 1876/2005 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate referitoare la rea lucrătorilor la riscurile generate de vibratii.

Marimea de baza pentru descrierea vibratiei este acceleratia, exprimata in m/s2.

Masurarea acestei acceleratii, atat in cazul vibratiilor cu actiune generala, cat si al celor care afecteaza sistemul mana-brat, trebuie efectuata in zona de transmisie a vibratiilor si necesita utilizarea unei aparaturi specifice si a unei metodologii corespunzatoare.

1. Pentru vibratiile transmise sistemului mana-brat:

  • valoarea limita de expunere zilnica profesionala, calculata pentru o perioada de referinta de 8 ore, este de 5 m/s2;
  • valoarea expunerii zilnice de la care se declanseaza actiunea, calculata pentru o perioada de referinta de 8 ore, este de 2,5 m/s2.

2. Pentru vibratiile transmise intregului corp:

  • valoarea limita de expunere zilnica profesionala, calculata pentru o perioada de referinta de 8 ore, este de 1,15 m/s2;
  •  valoarea expunerii zilnice de la care se declanseaza actiunea, calculata pentru o perioada de referinta de 8 ore, este de 0,5 m/s2.

Care este responsabilitatea angajatorului?

Angajatorul trebuie să elaboreze și să pună în aplicare un plan de control pentru expunerea la vibratii, care să îndeplinească cerințele, astfel incat, lucratorul sa fie protejat de vibratiile care depasesc limitele de expunere.

În cazul în care un lucrător este expus la niveluri de vibrații peste limitele de expunere la vibrații, angajatorul trebuie să informeze lucrătorul cu privire la natura pericolului și la posibilele efecte adverse.
Producătorul echipamentelor care produc niveluri de vibrații ce depășesc limitele de expunere la vibrații este obligat sa eticheteze echipamentul, pentru a identifica pericolul, iar angajatorul este responsabil pentru acest lucru.

Atat lucratorul cat si angajatorul trebuie sa stie ca, expunerea chiar si pe termen scurt la vibratii ce depasesc limitele admise, duc:

  • la epuizare mai rapidă ;
  • la lipsă de concentrare ;
  • la inrăutatirea vederii.

Expunerea la vibratii pe termen lung este mult mai gravă. Aceasta duce la :

  • afecţiuni musculo-scheletice – mai ales probleme ale coloanei vertebrale;
  • afecţiuni ale circulaţiei sângelui, mai ales la degete.

Nu trebuie neglijat nici faptul ca, fumatul şi temperaturile scăzute sunt efecte negative ce se adaugă vibraţiilor.

Pentru evitarea acestor riscuri, este necesar sa se cunoasca:

  • nivelul de vibraţii emise in mediul de munca ;
  • sa se reduca la minim timpul expunerii la vibratii ;
  • sa se urmareasca îmbunătăţirea tehnică a uneltelor ;
  • si sa se efectueze la timp examinările medicale periodice.

Aceasta evaluare a riscurilor trebuie sa fie actualizata periodic.
Angajatorii trebuie sa ia masuri pentru respectarea cerintelor minime de securitate si sanatate referitoare la acest tip de expunere la riscuri, stabilite prin H.G. nr. 1.876/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

In caz contrar, riscati amenzi contraventionale de pana la 10.000 de lei!

Distribuie:

Comments are closed.